Far Temizleme Yolları-1


Arıza Lambaları ve Anlamları

Arıza Lambaları Anlamlarıı
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç start stop hatası arıza lambası.
Açıklama: Bu sarı arıza lambası, otomatik motor çalıştırma durdurma sisteminde bir arıza tespit edildiğinde yanar. Araç sürümünüze bağlı olarak, bunun yerine sarı üçgen genel arıza arıza lambası yanabilir. Bu arıza, yetkili bir Araç servisi tarafından analiz edilmesini gerektirir.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç hız sabitleyici arıza lambası.
Açıklama: Bu arıza lambası, hız sabitleyici özelliği etkinleştirildiğinde gösterge panelinde yanar.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç fren balatası aşınma arıza lambası.
Açıklama: Bu sarı arıza lambası, fren balatalarının aşınmış olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini gösterir. Fren balatası aşınma arıza lambası yandığı andan itibaren, sorun tehlikeli hale gelene kadar yaklaşık 1000 mil vardır, ancak bu sürüşünüze göre değişiklik gösterir.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç tepe tutucu arıza lambası.
Açıklama: Bu arıza lambası, yokuş tutucu sistemde bir arıza olduğunda yanar. %5'ten fazla bir eğimde sabit yokuş yukarı veya yokuş aşağı olduğunda otomatik olarak yanar. Yokuş tutucu, Elektronik Stabilite Kontrol sisteminin (ESC) ayrılmaz bir parçasıdır ve tekerlek hız sensörleri gibi bileşenleri paylaşır. Araç'nun belirli modellerinde, yokuş tutucu sisteminde bir arıza olması durumunda ESC uyarı ışığı yanar.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç DPF arıza lambası.
Açıklama: DPF, 'dizel partikül filtresi' anlamına gelir ve zararlı partiküllerin veya kurumun tutulmasına yardımcı olan çevresel bir özelliktir. Filtre dolduğunda veya 'doyduğunda', yenilenmesi gerekir. Bu genellikle sürücü bilgisi olmadan otomatik olarak gerçekleştirilir, ancak DPF arıza lambası yanarsa, sürücü temizleme işlemine yardımcı olmalıdır. Bunu yapmak için:
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç ASR OFF arıza lambası.
Açıklama: Araç ASR, 'Kayma Önleyici Düzenleme' anlamına gelir ve bir çekiş kontrolü şeklidir. ASR varsayılan olarak her ateşleme çevriminde etkindir ve genellikle her zaman açık kalmasında fayda vardır. ASR, ASR OFF düğmesine basılarak kapatılabilir ve aracınız kara veya çamura saplanmışsa faydalı olabilir.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç kapıları arıza lambasını açar.
Açıklama: Bir kapı düzgün kapatılmadığında arıza lambası kırmızı yanar. Araç sürümünüze bağlı olarak, açılır kapılar/arka kapak düzgün kapatılmadığında arıza lambası da yanar. Aracı hareket ettirmeye başladığınızda bir uyarı sesi duyulacaktır.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç ön sis arıza lambası.
Açıklama: Bu arıza lambası, ön sis lambaları etkinleştirildiğinde yanar.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç ESC arıza lambası.
Açıklama: ESC, 'Elektronik Stabilite Kontrolü' anlamına gelir ve ASR ve yokuş tutucu (yukarıya bakın), MSR sistemi (motor tahrik düzenlemesi) ve acil frenleme sırasında fren basıncını artırmaya yardımcı olan HBA sistemini içeren araç stabilite sistemlerinden oluşur. ESC arıza lambası iki olası nedenden dolayı yanabilir: ▷ Sürekli yanıyor : ESC'de bir arıza var ve çalışmıyor. ESC, tekerlek hız sensörleri gibi ABS bileşenlerini paylaştığı için arıza ilgili olabilir. ▷ Yanıp Sönme : ESC ışığının yanıp sönmesi, aracın stabilite sınırının sonuna doğru olması nedeniyle sistemin çalıştığı anlamına gelir.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç fren arıza lambası.
Açıklama: Daire içindeki kırmızı ünlem işareti, fren arıza lambasıdır. Aşağıdaki koşullar veya arızalar geçerlidir: ▷ Fren arıza lambası : Park freni tam olarak bırakılmamış. ▷ Fren arıza lambası : El freni düzgün bir şekilde bırakılırsa, düşük fren hidroliği seviyesini gösterebilir. ▷ Fren arıza lambası : El freni düzgün bir şekilde bırakılmışsa ve fren hidroliği seviyesi yeterliyse, fren hidroliği basıncının düşük olabileceğini gösterir. Fren servosu, vakum sağlayan ve frenleme çabasını azaltarak sürücüye yardımcı olan bir fren bileşenidir. ▷ Fren + ABS + ESC: Aynı anda yanan bu üç ikaz ışığı EBD (Elektronik Fren Gücü Dağıtımı) arızasını gösterir. EBD, maksimum durma kabiliyeti sağlamak için farklı tekerleklere farklı miktarlarda fren kuvveti dağıtır. EBD arızası durumunda arka tekerleklerin aniden kilitlenmesi olasılığı vardır. Fren Arızaları Fren arıza lambası, aracınızın duramayacağı ve bir kazaya neden olabileceği ciddi bir sorunu gösterebilir. Aracınızı her zaman derhal yetkili bir Araç servisine kontrol ettiriniz.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç ABS arıza lambası.
Açıklama: Kilitlenme önleyici fren sistemleri (ABS), tekerleklerin kilitlenmesini önleyen ve sürücünün direksiyonu kullanmaya devam etmesini sağlayan bir güvenlik freni özelliğidir. Sistemde bir arıza olduğunda motor çalıştırıldıktan sonra ABS arıza lambası yanık kalır. Fren sistemi, ABS sisteminin avantajı olmaksızın verimliliğini korur.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç start stop arıza lambası. Açıklama: Bu sembol, motor start stop sistemi tarafından otomatik olarak durdurulduğunda gösterge tablosu ekranında yanar.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç far hizalama konumu arıza lambası.
Açıklama: Bu arıza lambası, kısa farın hangi konuma ayarlandığını gösterir. Far hizalama ayarı ayarları aşağıdaki gibidir:
  • Konum 0 : Ön koltuklarda bir veya iki kişi.
  • Pozisyon 1 : Beş kişi.
  • Konum 2 : Bagaj bölmesinde beş kişi + yük.
  • Konum 3 : Sürücü + bagaj bölmesinde izin verilen maksimum yük.

Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç vites değiştirme gösterge ışığı. Açıklama: Düz şanzımanlı araçlar için vites değiştirme göstergesi. Vites değiştirme göstergesi, daha iyi yakıt tüketimi sağlamak için sürücüye vites değişiklikleri önerir.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç arka sis uyarı lambası.
Açıklama: Bu uyarı lambası, arka sis lambaları açıldığında yanar.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç motor arıza lambasını kontrol edin.
Açıklama: Kontrol motoru arıza lambası sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir ve bir metin uyarı mesajı içerebilir: ▷ Sürekli yanar : Kontrol motoru arıza lambası sürekli yanar, besleme/ateşleme sisteminde aşırı egzoz emisyonlarına, olası bir performans kaybına, zayıf sürüşe ve yüksek yakıt tüketimine neden olabilecek bir arıza olduğunu gösterir. Araç hala sürülebilir. Hızı azaltın ve aşırı hız veya hızlanmadan kaçının. Bu durumda uzun süreli kullanım motora zarar verebilir. ▷ Yanıp Sönme : Yalnızca benzinli versiyonlar için, yanıp sönen motor kontrol ışığı genellikle, katalitik konvertör hasarına yol açabilecek yanlış ateşleme yapan bir motor anlamına gelir. Hızı hemen azaltın ve aşırı hızdan veya yüksek motor devirlerinden kaçının. Kontrol motoru arıza lambası yandığında, arıza kodlarını okumak için teşhis ekipmanının bağlanması gerekir. ▷Dizel versiyonlar : Motoru kontrol et ışığının yanması Üre Enjeksiyon Sistemi Arızasını gösterir. Bu, yanlış sıvının kullanıldığını veya %50'nin üzerinde ortalama ÜRE tüketiminin tespit edildiğini gösterebilir. Aracı mümkün olan en kısa sürede bir Araç servisine servis ettirin. Belirli bir eşik aşılırsa, motoru çalıştırmak mümkün olmayabilir.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç güvenlik arıza lambası.
Açıklama: Araba ve kilit sembolü, Araç güvenlik kodu korumasıdır ve arıza lambasının sürekli yanık kalması, Araç Kod sisteminde bir arıza olduğunu gösterir. Bu durumda başka bir anahtarı deneyin. Motor çalışırken uyarı lambası yanıp sönerse, araç motor immobilizer cihazı tarafından korunmamaktadır. Tüm anahtarların hafızaya kaydedilmesi için bir Araç bayisine başvurun. Arıza lambası sürüş sırasında sabit yanarsa, akü voltajındaki düşüş nedeniyle bir kendi kendine teşhis testini gösterir.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç lastik basıncı arıza lambası.
Açıklama: Bu arıza lambası yanık kalır veya yanıp söner: ▷ Yanık kalır : Bu, bir veya daha fazla lastik basıncının kayıtlı değerlerden daha düşük olduğu anlamına gelir. Basınçları geri yükleyin veya çarkı değiştirin. ▷ Yanıp söner : Lastik basınçları, lastik basıncı izleme sistemi (TPMS) tarafından izlenir. Arıza lambası yaklaşık 75 saniye yanıp söner ve ardından yanık kalırsa, TPMS'de bir arıza olduğunu gösterir.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç hava yastığı arıza lambası.
Açıklama: Motor çalıştıktan sonra hava yastığı arıza lambası yanık kalırsa, hava yastığı sisteminde bir arıza olduğunu gösterir.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç dizel filtresindeki su arıza lambası.
Açıklama: Yakıt kapağının düzgün şekilde sabitlenmemiş olması, yakıt istasyonundaki kirlenme, atmosferdeki nemin yoğunlaşması vb. nedenlerle yakıt deposuna su girebilir. Filtredeki suyu boşaltmak için filtre muhafazasının altındaki tahliye yerini bulun. Yakıt seviyesi düşük olan aracı soğuk bir gecede depoda bırakmak, aracın yakıt deposunda daha fazla suya maruz kalmasına neden olur.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç kızdırma bujileri arıza lambası.
Açıklama: Kontak MAR konumuna getirildiğinde, kızdırma bujileri arıza lambası yanar ve motor çalışmaya hazır olduğunda söner. Daha soğuk ortam sıcaklıklarında, kızdırma bujileri uyarı ışığı daha uzun süre açık kalacaktır. Yanıp sönen kızdırma bujileri ışığı Kızdırma bujileri arıza lambası yanıp sönerse, ön ısıtma sisteminde bir arıza olduğunu gösterir.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç emniyet kemeri arıza lambası.
Açıklama: Kırmızı emniyet kemeri arıza lambası, sürücü veya yolcu emniyet kemerini takana kadar yanar. Araç hareket halindeyken bir sesli uyarı duyulacaktır.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç düşük motor yağı seviyesi arıza lambası.
Açıklama: Bu arıza lambası, motor yağı seviyesi önerilen minimum değerin altına düştüğünde ön panel ekranında belirir. Mümkün olan en kısa sürede motor yağı doldurun.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç düşük motor yağı basıncı arıza lambası.
Açıklama: Bu arıza lambası, sistem motor yağ basıncının yetersiz olduğunu algıladığında, gösterge panelinde bir uyarı mesajı ile birlikte sürekli olarak yanar. Düşük motor yağı basıncı önemli motor hasarına neden olabilir. Güvenli bir şekilde yola çıkın ve motoru hemen kapatın. Yağ seviyesini kontrol edin ve gerekirse tamamlayın. Sadece yağ basıncı lambası söndüğünde yolculuğunuza devam edin. DPF'li Dizel MultiJet versiyonları Yanıp sönen bir yağ basıncı ışığı, sistemin motor yağının bozulduğunu tespit ettiği anlamına gelir. Bu bir arıza olduğunu göstermez, ancak motor yağını değiştirmenizi gerektirir. Yağın değiştirilmemesi, düşük motor gücü modunun uygulanmasına neden olacaktır. Önce 3000 rpm'ye, sonra 1500 rpm'ye. Sürekli olarak kısa yolculuklar yapmak veya DPF rejenerasyonunun kesintiye uğraması yağın bozulmasına neden olur.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç pil arıza lambası.
Açıklama: Kırmızı akü arıza lambası, sürüş sırasında bir şarj arızasını gösteren açık kalır veya yanar. Olası nedenler şunlardır:
  • Alternatör
  • Alternatör / tahrik kayışı
  • pil
  • Akü bağlantıları / kablolama. Sürüş halinde, gerekli olmayan tüm elektrik sistemlerini derhal kapatın. Akünün şarjı bittiğinde motor kapanabilir.

Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç genel arıza arıza lambası.
Açıklama: Ünlem işareti içeren üçgen, genel arıza/arıza arıza lambasıdır. Bu genel arıza lambası, başka bir arıza lambası ve/veya bir uyarı mesajı ile birlikte yanabilir. Onlar içerir:
  • Motor yağı basınç sensörü arızası
  • Hız limiti ayar uyarısı
  • Dış ışıklar arızası
  • Yakıt kesme sistemi arızası
  • Park sensörü arızası
  • Başlat Durdur sistem hatası
  • Hava yastığı arıza sorunları

Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç düşük yakıt arıza lambası.
Açıklama: Bu ışık, kalan yakıt seviyesi yaklaşık 9 litre olduğunda yanar.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç uzun far arıza lambasI.
Açıklama: Bu mavi arıza lambası, uzun farların aktif olduğu konusunda uyarır.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç kısa huzmeli far arıza lambası.
Açıklama:
Bu yeşil arıza lambası, kısa farların aktif olduğu konusunda uyarır.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç yön göstergeleri / dörtlü ikaz ışığı.
Açıklama: Bu ok sembolleri, bir yön göstergesi uygulandığında veya dörtlü flaşör ışıkları yandığında yanıp söner.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç park sensörü arızası arıza lambası.
Açıklama: Park sensörlerinde arıza tespit edildiğinde arıza lambası yanar. Araç'nun bazı versiyonlarında bunun yerine genel arıza uyarı ışığı yanar.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambası adı: Araç motor sıcaklığı arıza lambası.
Açıklama: Bu arıza lambası, motor soğutma suyu sıcaklığı çok yüksek olduğunda yanar. Normal sürüş koşullarında aracı durdurun, motoru kapatın ve depodaki su seviyesinin MIN işaretinin altında olmadığını kontrol edin. Hazne düşükse, kapağı açmadan önce soğutma sıvısının soğuması için birkaç dakika bekleyin. Depoyu yavaşça MAX işaretine kadar doldurun ve yalnızca uyarı lambası söndüğünde sürüşe devam edin. Sızıntı belirtileri arayın.
Arıza Lambaları ve Anlamları Arıza lambasıadı: Araç şanzıman arızası arıza lambası,
Açıklama: Ünlem işareti içeren bu kırmızı dişli, Araç Comfort-Matic 'Dualogic' şanzımanla ilgili bir şanzıman arızasıdır. Arıza lambası bir uyarı mesajıyla birlikte yanabilir veya yanıp sönebilir. Bu, zorlu kullanım nedeniyle şanzımanın aşırı ısınmasından veya bir arızadan kaynaklanabilir. Diğer sorunlar, şanzıman sıvısı (selespeed sıvısı) seviyesinin düşük olmasıyla ilgili olabilir.
Arızasız yolculuklar dileriz.

Far Temizleme. Zamanla farlarınız kirlenebilir ve bu sizin güvenliğinizi tehlikeye düşürebilir. Far Temizleme Yolları yazımızda ekibimiz tarafından denenen yöntemleri anlatmaya çalıştık.

Far Temizleme
Far Temizleme

Farlar Nasıl Kirlenir / Far Temizleme

Farlarınızın zamanla kirlenmesinin iki ana yolu vardır:

  • karartma ampulleri
  • Renksiz far muhafazası

Onarmaya çalışmadan önce farınızın hangi kısmının bozulduğunu kirlendiği, lekelendiği veya bulurlandığı önemlidir.

Far ampulü ömrü / Far Temizleme

Far ampulleri zamanla aşınma ve yıpranma nedeniyle kararır. Farlarda kullanılan ampul çeşitleri tipik olarak aşağıdakiler için geçerlidir:

  • Halojen: 500 – 1.000 saat (Değerler yaklaşık olarak verilmiştir.)
  • LED: 30.000 saat
  • Ksenon: 10.000 saat
  • (Değerler yaklaşık olarak verilmiştir.)

Far Bulanıklaşması

Far muhafazası birkaç nedenden dolayı bulanıklaşabilir veya sarı görünebilir:

  • Oksitlenme: far camları, akriliğin oksitlenmesini önlemeye yardımcı olmak için şeffaf bir tabaka ile kaplanmıştır. Zamanla kaplama aşınır ve UV ışığı kasayı oksitleyerek sararır.
  • Aşınma ve yıpranma: Koruyucu kaplamanız yoldaki enkazdan kaynaklanan sıyrıklara ve çizilmelere eğilimlidir, bu koruyucu tabakanın ötesine ulaştığında kasa hasar görür ve bulanık görünür.
  • Kir: Yolda kilometrelerce sonra, ince bir kir tabakası ve kirlilikten kaynaklanan kimyasallar far muhafazasında toplanarak huzmelerinizi karartabilir.
  • Su buharı: farlar, genellikle aşınma ve yıpranmayı kesen su geçirmez bir conta ile gelir; bu gerçekleştiğinde, su, ışık huzmeleri saçarak kasanın içinde toplanabilir.

Ampuller mükemmel durumda olsa bile, bulutlu/sisli kasaya sahip olduğunuzda farlarınız loş veya renksiz görünecektir.

Farlar ne zaman değiştirilmelidir

Görüş ciddi şekilde azaldığında farları kullanmalısınız bu 100 metreden daha azına denk gelir.

‘Karanlık saatleri’ gün batımından sonraki yarım saat ile gün doğumundan yarım saat öncesi arasındaki süre olarak tanımlandığı karanlık saatlerde far kullanılması gerektiğinden, farlarınızın 100 metreyi görebilecek kadar parlak olması önemlidir.

Ampullerinizi değiştirmeniz veya eski haline getirmeniz gerekip gerekmediğine karar vermek için bu mesafeleri kullanın. Eşit aydınlatma için her iki tarafı da aynı anda değiştirdiğinizden emin olun.

Far Temizle Yolları

Farlarınızı yenilerken uygulayabileceğiniz üç yaklaşım vardır. .

Farları eski haline getirmek için ev eşyalarını kullanma

Farlarınızı onarmadan önce temiz bir yüzeyle başlamak önemlidir. Başlamak için bir araba şampuanı kullanın ve ardından istediğiniz silahı seçin.

Far Temizle Yolları / Diş macunu

Kumlu diş macununun aşındırıcı unsurları sayesinde, far muhafazanızdaki yüzeydeki sıyrıkları ve çizikleri nazikçe aşındırabilir.

  1. Bir diş fırçası kullanarak far camlarınıza kabartma tozu (kumlu tür) içeren diş macunu sürün.
  2. Diş macununun kirlendiğini veya renginin solduğunu görene kadar uygulayın.
  3. kurumaya bırakın
  4. Bir bez ve ılık su ile nazikçe yıkayın

Far Temizle Yolları / Zımpara kağıdı

  1. Herhangi bir kaza sonucu hasarı önlemek için boyanızı bantlayın
  2. farını ıslat
  3. 400 kumlu zımpara kağıdını ıslatın ve gövdeye batacak hareketlerden kaçınırken farın yüzeyi boyunca pürüzsüz hale getirin
  4. Gövde üzerindeki özellikle kumlu alanları zımparalayın ve çalışmanızı düzenli olarak kontrol edin.
  5. 600 tane zımpara kağıdı ile tekrarlayın ve gerekirse 1000 ve 2000 tane zımpara kağıdı – 2000 tane ile ekstra basınç uygulamanız gerekebilir
  6. Bitirmek için bir havluyla silin

Far Temizle Yolları / Karbonat

  1. Bir macun oluşturmak için kabartma tozunu suyla karıştırın
  2. Sünger ile dairesel hareketlerle farlarınıza bolca uygulayınız.
  3. Ilık suyla durulayın

Far Temizle Yolları / Beyaz sirke

Bu biraz daha fazla zaman ve çaba gerektirir:

  1. Far camlarınızı çıkarın
  2. Muhafazanızı sirke ile daldırmak için yeterince büyük bir kap doldurun
  3. Onları bir saat beyaz sirke içinde bekletin.
  4. Herhangi bir kiri ovalamak için bir sünger kullanın ve yeniden takmadan önce durulayın

Far Temizle Yolları / Kola

Bu daha çok hafif bir tedavidir ve etkinliği seçtiğiniz pop markasına bağlıdır:

  1. Farlarınıza kolalı bir sünger püskürtün veya ıslatın
  2. 5 dakika bekletin
  3. Bir bez ve ılık suyla yıkayın

En iyi sonucu almak için evdeki sıvıları ve macunları birkaç kez uygulamanız gerekebilir. Restorasyona başlamadan önce farın ve ışığının fotoğrafını çekerek farkı karşılaştırın.

Koruyucu bir katman eklemek ve gelecekteki hasarın etkilerini yavaşlatmak için cila ile bitirin. Unutmayın, bu DIY tedavilerini uzun vadeli düzeltmeler yerine geçici önlemler olarak düşünmek en iyisidir.

Farların bozulması/sararması nasıl önlenir / Far Temizleme

Arabanızı düzenli olarak yıkayın

Arabanızı kaliteli bir şampuanla yıkamak , farlarınızı karartabilecek kirlilikten kaynaklanan kir ve kimyasalların birikmesini önleyecektir.

cila kullanın

Cila, far camlarının renginin bozulmasına neden olan çiziklerin giderilmesine yardımcı olur

Güneşten uzak tutun

Güneşten korunmak için park etmek UV ışınlarının zararlı etkisini ve far muhafazanızın oksitlenmesini azaltacaktır.

Bozulmuş farlar için evde bir çareniz var mı? Diş macunu yöntemiyle hayatını tehlikeye atıyor musun? Yorumlarda bize bildirin.

Yorum yapın